Bereken de contante waarde van een huurverhoging
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
donderdag, 03 juni 2010 21:46

Stel dat je verhuurder de huur verhoogt, of dat je zelf verhuurt en de huur verhoogd. Het bedrag van de huurverhoging is € 25 per maand. Stel verder dat de huur over 5 jaar wordt beëindigd. Met welk totaalbedrag nu ineens is deze huurverhoging dan equivalent ?

Voor dit probleem kun je de annuïteitencalculator gebruiken. Vul in deze calculator het volgende in:

KolomWaardeUitleg
Huidige waardeLaat dit veld leeg om aan te geven dat het berekend moet worden
Rente (%)3Vul hier de marktrente in, bijvoorbeeld voor 5 jaar vast. Deze rente moet groter zijn dan de indexatie van de inleg eronder.
Periodieke inleg25 per maandVul hier het maandelijkse huurverhogingsbedrag in.
Aantal perioden12*55 jaar = 12*5 maanden.
Indexatie inleg (%)2Wordt de huur jaarlijks met de inflatie verhoogd ? Vul hier dan een schatting van het gemiddelde verhogingspercentage in. Dit percentage moet kleiner dan het rentepercentage zijn.

Je kunt soortgelijke berekeningen ook doen voor een verhoging van een erfpachtcanon. Stel dat de erfpachtcanon met € 100 per maand wordt verhoogd, voor de komende 50 jaar. Dan kun je de gegevens hieronder in de annuïteitencalculator invullen om de corresponderende waardevermindering van het huis te berekenen.

KolomWaardeUitleg
Huidige waardeLaat dit veld leeg om aan te geven dat het berekend moet worden
Rente (%)4Vul hier de marktrente in, bijvoorbeeld voor een 30 jarige obligatie. Deze rente moet groter zijn dan de indexatie van de inleg eronder.
Periodieke inleg100 per maandVul hier het maandelijkse erfpachtverhogingsbedrag in.
Aantal perioden12*505 jaar = 12*50 maanden.
Indexatie inleg (%)0Wordt de erfpacht jaarlijks met de inflatie verhoogd ? Vul hier dan een schatting van het gemiddelde verhogingspercentage in. Dit percentage moet kleiner dan het rentepercentage zijn.
Laatst aangepast op zaterdag, 05 juni 2010 22:07