Bepaal de veilige dosis van Chloroquine en Hydroxychloroquine (Plaquenil)
Gezondheid - Voeding en medicijnen
zondag, 23 april 2006 20:06

Met deze rekenmodule kan men de veilige dagelijkse maximale dosis van de medicijnen Chloroquine en Hydroxychloroquine (Plaquenil) berekenen. Deze medicijnen worden gebruikt tegen reuma en malaria en kunnen schadelijk zijn voor de ogen.

Het voorbeeld is in de eerste plaats bedoeld voor oogartsen. Afhankelijk van de situatie van de patient kan de dosis hoger zijn dan het berekende maximum maar dat is minder veilig voor het netvlies.

Aangezien er veel fouten worden gemaakt bij het voorschrijven van medicijnen raad ik iedereen die iets slikt aan zelf te controleren wat dat precies is en hoeveel dat zou moeten zijn. Lees dus vooral ook de bijsluiter.

De dosis moet berekend worden op basis van het ideale gewicht van de patiƫnt, dat berekend wordt met zijn of haar lengte. Dit ideale gewicht wordt berekend als 0.85 (lengte (cm) - 100). Vooral voor mensen met veel overgewicht is het beter om de maximaal veilige dosis Chloroquine en Hydroxychloroquine met het ideale gewicht te berekenen in plaats van met het echte gewicht. Als het echte gewicht echter minder is dan het ideale gewicht dan moet het echte gewicht worden gebruikt.

Medicijn:
Dosis ():
Lengte (cm):
Gewicht (kg):


Ideaal gewicht:  
Berekende dosis op basis van opgegeven gewicht:  
Berekende dosis op basis van ideaal gewicht:  

Veilige dosis:

Met dank aan dr. G.P. Heeg, oogarts te Groningen.
Laatst aangepast op donderdag, 07 mei 2009 08:39