Sparen of ontsparen.
Financieel - Vermogen
woensdag, 10 mei 2006 22:51

Met deze calculator kun je berekenen hoeveel je vermogen in de tijd groeit of afneemt. Je kunt een ermee uitrekenen hoeveel je banksaldo groeit als je er periodiek geld op stort of ervan af haalt. Geld opnemen doe je in de rekenmodule door een minteken voor het jaarlijkse of het maandelijkse bedrag te zetten.

Weet je het bedrag dat je maandelijks overhoudt dan kun je dat invullen in deze rekenhulp. Vergeet niet de bedragen die je jaarlijks krijgt erbij te zetten, bijvoorbeeld het vakantiegeld of een bonus.

Vaak varieert het te sparen bedrag met de jaren. Bij sommige mensen wordt het door de inflatie elk jaar iets kleiner, bij veel mensen gaat het inkomen juist wat sneller omhoog dan hun uitgaven. Dit effect kan meegenomen worden door het te sparen bedrag elk jaar met een bepaald percentage te laten stijgen of dalen.

Een realistisch voorbeeld houdt natuurlijk ook rekening met het verschijnsel belasting. Er zijn wat dat betreft zijn twee mogelijkheden:

  • aan het begin van het jaar belasting afdragen over het hele bedrag minus een drempel, dit komt in de buurt van de box 3 belasting in nederland,
  • belasting betalen over de rente boven een drempel bedrag. Dit model wordt buiten Nederland veel gebruikt.

In Nederland wordt er over het meeste vermogen box 3 belasting geheven. De drempel in box 3 is afhankelijk van de persoonlijke situatie en meestal rond de 20000 euro.

Er zijn echter ook constructies mogelijk waarbij vermogen in box 2 valt, in dat geval is het tarief 25 % van het rendement in box 2 en hebben we in feite te maken met belasting over de rente.

Als je opgeeft een maandelijks bedrag te sparen dan wordt dit maandelijkse bedrag  verder niet meegerekend in de eerste en de laatste maand. Als je dit wel wilt dan moet je het beginbedrag en/of het eindbedrag verhogen met het maandelijkse bedrag.

Inleg:
Eerste inleg:
Jaarlijkse inleg:
Maandelijkse inleg:
Indexering (%):
Rente en inflatie:
Rente per jaar (%):
Inflatie per jaar (%):
Belastingen:
Box 3 (%):
Drempelbedrag box 3 (€):
Belasting op rente (%):
Drempel belasting op rente (€):
Overig:
Begin datum (yyyy-mm-dd):
Eind datum (yyyy-mm-dd):
.
Berekende waarden:
Bedrag op einddatum:
Totale inleg zonder rente:
Eindbedrag min inleg (zonder rente):
Eindbedrag gecorrigeerd voor inflatie:
Totaal belasting op einddatum:
Klik Bereken voor een grafiek van het gespaarde bedrag, al dan niet gecorrigeerd voor inflatie, uitgezet tegen de tijd.
Laatst aangepast op zondag, 20 september 2009 13:54