De sterkte van je contactlenzen uit die van je brilleglazen
Gezondheid - Zintuigen
maandag, 28 augustus 2006 22:19

Met deze rekenmodule kun je de benodigde sterkte van je contactlenzen berekenen uit die van je brilleglazen. Op die manier hoef je in principe niet naar een opticien als je bijvoorbeeld zachte contactlenzen wilt kopen. In plaats van naar een opticien te gaan kun je de benodigde sterkte gewoon hier berekenen en de lenzen ergens op het internet bestellen. Het blijft dan wel nodig om je regelmatig te laten controleren door een opticien op bijvoorbeeld ontstekingen, hoornvliesbeschadigingen en vaatingroei.

Het omgekeerde berekenen kan ook: de sterkte van brilleglazen uit die van je contactlenzen berekenen. Verder kun je nog een sterkte omrekenen naar die van een glas op een andere, ongebruikelijke, afstand tussen je ogen en het glas, bijvoorbeeld voor een duikbril op sterkte.

Eerst vul je de sterkte in van het glas of de lens die je nu hebt. Dan kies je het soort glazen dat je nu hebt. Hierbij is het handig om te weten dat er twee soorten brillen zijn. Bij de ene bril staan de glazen op 12 mm afstand van je ogen en bij de andere op 14 mm afstand. Bij lage sterktes maakt dit weinig uit maar bij hoge sterktes wel. Tenslotte kun je nog de extra afstand invullen. Dit is de andere afstand tot het oog waarnaar je glazen wilt omrekenen of waarvan je de sterkte juist al weet.

Sterkte bril/lenzen:
Soort bril/lenzen:
Extra afstand (mm):
Sterkte contactlenzen:
Sterkte bril 12 mm:
Sterkte bril 14 mm:
Sterkte glazen op ? mm afstand:
 
Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 13:35