Bereken de effectieve rente bij transactiekosten
Financieel - Vermogen
zaterdag, 30 september 2006 22:26

De effectie rente is een makkelijke manier om verschillende spaarvormen met elkaar te vergelijken. Zie ook de andere calculator hierover voor meer uitleg over de effectieve rente.

Helaas is de effectieve rente in de praktijk lastig te berekenen. Dat komt vooral omdat men bij veel spaar- of beleggingsvormen te maken heeft met transactiekosten. Dit soort kosten maken de wiskundige vergelijkingen die voor de effectieve rente uitgerekend moet worden een stuk ingewikkelder.

Deze kosten hangen vaak niet alleen van de spaarvorm af maar ook van wat de spaarder zelf doet. Als er bijvoorbeeld transactiekosten aan het einde van de spaarperiode zijn dan hangt de effectieve rente bijvoorbeeld van de spaarduur af. De effectieve rente hangt dan dus af van na welke periode de spaarder zijn of haar geld weer opneemt.

De effectieve rente kan berekend worden door hieronder de inleg, het rentepercentage, het aantal periodieke inleg perioden en de gemaakte kosten in te vullen. De spaarduur is dan dit aantal perioden plus 1. De berekende effectieve rente is niet altijd helemaal exact. In het geval dat de renteperiode ongelijk is aan de spaarperiode is de berekende effectieve rente een goede benadering.

Om te rekenen rente:
Nominale rente (%):
Tijdstip rente betaling:
per
Bedragen:
Beginbedrag:
Periodiek gespaarde bedrag:
per
Aantal perioden:
Kosten:
Per spaarperiode (€):
Per jaar (€):
Per jaar (%):
Aan het begin: (€)
Aan het eind (€):
Aan het eind (%):
Effectieve rente (%):
Laatst aangepast op maandag, 22 november 2010 09:37