Kosten beleggingsfonds
Financieel - Beleggen
donderdag, 14 augustus 2008 20:02

Doorgaans geven beleggingsfondsen de jaarlijkse kosten op die ze maken voor het vermogensbeheer. Uit onderzoek is gebleken dat deze kosten een belangrijke factor vormen in het rendement dat een belegger door de jaren heen maakt. Daarom is het dus goed om te kijken hoeveel kosten een beleggingsfonds maakt alvorens in dit fonds te beleggen.

Kosten voor het verhandelen van aandelen in het fonds zijn doorgaans niet inbegrepen in de opgegeven jaarlijkse kosten. Met deze calculator kun je daarom de totale jaarlijkse kosten van een beleggingsfonds schatten, inclusief de opgegeven kosten en de handelskosten dus. De handelskosten bestaan overigens de spread plus de aan- en verkoopprovisie. Hierbij is de spread het verschil tussen de bied en de laatprijs.

Werking kosten beleggingsfonds calculator

  • Voer in het eerste veld het percentage totale jaarlijkse kosten voor het vermogensbeheer in. Beleggingsfondsen geven dit percentage vaak op als de zgn. Total Expense Ratio.
  • Voer vervolgens het percentage van het vermogen in het fonds dat het fonds jaarlijks verhandeld. Dit percentage wordt ook wel de Turn Over Ratio genoemd. Niet elk beleggingsfonds publiceert dit getal maar de betere fondsen doen dit wel.
  • Klik tenslotte op Bereken.
  • Het derde veld is de handelskostenfactor. Deze factor is de basis voor de schatting voor de handelskosten. Volgens deze schatting zijn de handelskosten het product van het jaarlijkse percentage verhandeld vermogen en de handelskostenfactor. Bij het schrijven van dit artikel is bij de meeste aandelenfondsen 0.008 een goede waarde voor deze factor.
  • Het resultaat onderaan is een schatting van de totale kosten van het beleggingsfonds: de kosten voor het vermogensbeheer plus de kosten die het fonds maakt bij het verhandelen van aandelen.
Kosten (Expense Ratio, %/jaar):
Verhandeld vermogen (%/jaar):
Handelskosten factor:
Schatting totale kosten (%/jaar):
Laatst aangepast op donderdag, 14 augustus 2008 20:16