Dosis vitamine B12
Gezondheid - Voeding en medicijnen
vrijdag, 17 oktober 2008 11:07

Met de volgende calculator kun je je gemiddelde dagelijkse dosis vitamine B12 schatten. Vitamine B12 (cobalamine) is een essentiële voedingsstof. Het zit in principe alleen in dierlijke producten maar wordt ook wel aan sommige voedingsmiddelen toegevoegd. Het wordt bijvoorbeeld soms aan halvarine en aan vegetarische producten toegevoegd. De dagelijks aanbevolen dosis is ongeveer 2.5 μg. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is dit ongeveer 3 μg per dag. Afhankelijk van de instantie die dergelijke aanbevelingen doet varieert de aanbevolen dosis overigens enigzins.

Een tekort aan vitamine B12 ontstaat niet direct maar pas na verloop van enkele jaren omdat je lichaam normaal gesproken een vitamine B12 voorraad heeft. Een teveel aan vitamine B12 is, voor zover bekend, niet schadelijk.

Klik op de tab "Gebruiksaanwijzing" voor de gebruiksaanwijzing bij deze calculator.


Voedingsmiddel Hoeveelheid Frequentie
per jaar
Concentratie
μg per eenheid
Varkensvlees (g)

Totaal berekende Vitamine B12 (μg/dag):

  • Klik op de plustekens (+) in de lijst met voedingsmiddelen en vul dan de daaronder ontstane tabel in.
  • Je kunt in de tabel met gekozen voedingsmiddelen rijen verwijderen door op de mintekens (-) te klikken.
  • Wat je invult kun je in een html bestand bewaren door op Invoer Bewaren te klikken.
  • In de tab Importeer HTML tabel kun je eerder bewaarde invoer opnieuw in de calculator laden.
  • Als een voedingsmiddel niet in de lijst staat kun je de naam ervan invullen achter Anders: en op het bijbehorende plusteken klikken. In de tabel daaronder verschijnt dan een regel met de naam en een extra veld Concentratie.
  • Bij het invullen van de velden frequentie, hoeveelheid en eventueel concentratie kun je tenslotte expressies gebruiken.
Zie ook deze voorbeeld berekening.

De Vitamine B12 calculator kan ook gegevens invoeren via een html tabel. Knip en plak een eerder geëxporteerde HTML tabel in onderstaand veld en klik "Vul Calculator".


Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:52