Sparen voor een auto
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
woensdag, 26 november 2008 07:15

Stel je wilt een auto kopen. Je hebt al € 10000 maar je wilt een auto kopen van € 15000. De vraag is nu hoeveel maanden je voor de resterende € 5000 moet sparen.

Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je per maand kunt missen en ook van het rentepercentage. Stel dat je bank 5% rente vergoedt. Per maand kun je helaas niets opzij leggen. Wel krijg je in februari elk jaar een extra € 500 en in mei ook nog eens € 600. In de dure maand december moet je € 100 van je spaarpot opnemen. Je begint tenslotte in oktober te sparen.

Om het aantal te sparen maanden te berekenen moet je het volgende invullen in de calculator Sparen voor een Eindbedrag.

Beginbedrag:10Eindbedrag:15
Beginmaand:10Rente percentage:5
Aantal maanden:laat dit veld leeg

De beginmaand kun je toevoegen door het maandnummer op te geven of door de naam van de maand in te tikken.

Voeg nu de maanden februari, mei en december toe door te klikken op de plus (+) knop na de tekst Maanden toevoegen met bekend bedrag. Je de maanden februari en mei op dezelfde manier invullen als de begin maand: 2 voor februari en 5 voor mei is genoeg. Verwijder indien nodig de maand januari door op het minteken (-) erachter te klikken.

Vul tenslotte onderaan de bedragen in: 0.5 voor februari, 0.6 voor mei en -0.1 voor december. Klik daarna op bereken.

Het berekende aantal maanden is 41. In die maanden wordt er ongeveer € 15500 bij elkaar gespaard. Als je wilt weten wanneer dat is dan kun je deze kalender gebruiken. Hiermee kun je een datum kiezen, bijvoorbeeld de huidige datum, en aantal maanden opgeven. Dit aantal maanden kun je dan bij deze datum optellen.

Bovenstaande gegevens kunnen ook als HTML worden ingevoerd. Knip en plak daarvoor de tekst in het onderstaande veld naar het veld in tab Invoer van HTML.

Een ander voorbeeld bij deze calculator is Sparen en bijverdienen voor collegegeld.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:50