Sparen en bijverdienen voor collegegeld
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
woensdag, 26 november 2008 07:52

Stel, het is nu november en in september van volgend jaar moet je € 3000 collegegeld betalen. Je kunt daarvoor iedere maand € 100 sparen maar dat is niet genoeg. De rest zul je dus in de kerstvakantie en in de zomermaanden juli en augustus moeten bijverdienen. In de kerstvakantie verdien je verder maar de helft van wat je in een zomermaand verdient. Je krijgt verder 5.3% rente over je spaargeld.

De vraag is nu hoeveel je moet bijverdienen om het collegegeld te kunnen betalen. Je kunt dit als volgt uitrekenen met de Eindbedrag Sparen Calculator. Hieronder wordt uitgelegd wat je in deze calculator moet invullen. De waarden voor de velden boven de streep van de calculator staan in onderstaande tabel.

Beginbedrag:0Eindbedrag:3
Beginmaand:11Rente percentage:5.3
Aantal maanden:10

De beginmaand kun je toevoegen door het maandnummer op te geven of door de naam van de maand in te tikken.

Verwijder eerst indien nodig de maand "Januari" door op het minteken (-) erachter te klikken. Voer dan "0.1" in in het veld Bedrag iedere maand onder de tekst Maanden toevoegen met bekend bedrag en klik dan op het plus(+) teken. Verwijder eventueel de maanden "september" en "oktober" door op de bijbehorende mintekens te klikken.

Voeg nu de maanden "december", "juli" en "augustus" toe door op de plusknop onder de tekst Maanden toevoegen met te berekenen bedrag te klikken. In de rij voor "december" onderaan kun je nu de wegingsfactor op "0.5" zetten om aan te geven dat je in december maar de helft verdient van wat je in een zomermaand verdient. De overige twee wegingsfactoren laat je op "1".

Je hebt nu je spaarprobleem ingevoerd in de calculator. Als je vervolgens op Bereken klikt zie je onderaan het maandelijks te verdienen bedrag.

De uitkomst is dat je in de maanden juli en augustus € 785.30 per maand moet bijverdienen en in de maand december de helft daarvan.

Bovenstaande gegevens kunnen ook als HTML worden ingevoerd. Knip en plak daarvoor de tekst in het onderstaande veld naar het veld in tab Invoer van HTML.

Een ander voorbeeld bij deze calculator is Sparen voor een auto.

Laatst aangepast op maandag, 13 december 2010 21:46