Aandeel met geschreven call optie
Financieel - Beleggen
maandag, 27 april 2009 15:22

De Handelssimulator kun je gebruiken om een handelsstrategie met een gekocht aandeel in combinatie met een geschreven call optie door te rekenen.

Stel je koopt 100 aandelen voor € 10 per stuk op 2009-04-05. Je wilt bereiken wat Madoff niet gelukt is: een constant rendement, ook al is dat rendement niet erg hoog. Daarom schrijf je op dezelfde dag een call optie op deze aandelen met een uitoefenprijs van € 11 en een looptijd van een jaar. Deze optie kost € 1.4 per stuk.

Op 2009-10-10 is de prijs van het aandeel gestegen naar € 11. Je bent bang dat de prijs nog verder stijgt en dat je daarom verlies op je optie gaat maken. Je besluit de optie terug te kopen. De optie doet nu € 1.35: het verlies aan verwachtingswaarde heeft de prijsstijging gecompenseerd.

Op 2010-02-23 is het aandeel doorgestegen naar € 12 en besluit je ook het aandeel te verkopen.

De gegevens in het veld hieronder kun je naar de tab Invoer van HTML knippen en plakken en met de knop Vul Calculator invoeren in de Handelssimulator.

Uit de simulatie blijkt dat het contante saldo negatief wordt bij de terugkoop van de opties. We moeten dus eigenlijk nog een debet rente opgeven. Dit kan met de knop Rentestand toevoegen.

In plaats van een saldo van € 880 op de eerste dag kun je ook een saldo van 0 opgeven. In dat geval moet je aankoop van de aandelen en opties één dag voor de begindatum opgeven.

In dit voorbeeld zitten verder nog transactiekosten en verborgen kosten vanwege de spread: het verschil tussen de bied- en laatprijs. Deze zijn aanzienlijk vergeleken de behaalde winst.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:45