Waarde of rendement Interest Only Strip
Financieel - Beleggen
donderdag, 14 mei 2009 09:10

Een Interest-Only Strip, ook wel Interest-Only Security, is een soort obligatie die wel een einddatum heeft maar op de einddatum wordt de hoofdsom niet uitbetaald. Een dergelijk instrument ontstaat doordat men een obligatie splitst in een zero-coupon bond en een Interest-Only Strip. Bij een zero-coupon bond wordt er juist geen rente betaald en wordt op de einddatum de hoofdsom afgelost.

Stel je ziet een Interest-Only die op 1 januari van ieder jaar € 40 uitbetaald. De laatste uitbetaling is op 1 januari 2020. Je wilt een rendement halen van 3%. Door onderstaande gegevens in te vullen in de obligatiecalculator kun je dan de waarde van deze Interest-Only Strip berekenen.

VeldnaamWaardeOpmerking
Nominale rente4Samen met de nominale waarde van € 1000 geeft de nominale rente aan dat er ieder jaar een coupon van € 40 wordt uitbetaald.
Periode12 maanden
Datum berekening2009-05-07Het formaat van de datum waarop we het waarde willen berekenen is JJJJ-MM-DD.
Aflosdatum2020-01-01
Rente vooraf of achterafachterafBij vrijwel alle obligaties wordt er aan het einde van elke periode rente betaald.
Nominale waarde1000Samen met de nominale rente van 4% geeft de nominale waarde aan dat er ieder jaar een coupon van € 40 wordt uitbetaald.
Rendement of waarde berekenenWaardeSelecteer wat je wilt berekenen
Effectief rendement5Effectief rendement dat zou moeten gelden voor een dergelijke obligatie.

Het resultaat komt dan in het veld Huidige waarde coupons te staan.

Het rendement van een Interest-Only Strip is met deze calculator niet exact te berekenen. Het is vaak wel mogelijk om een goede schatting van het rendement te maken. Stel je de beurswaarde van bovenstaande Interest-Only Strip € 337 is. Om een schatting van het rendement van de Interest-Only Strip te berekenen moet je dan de volgende gegevens invullen in de obligatiecalculator:

VeldnaamWaardeOpmerking
Nominale rente4000Samen met de nominale waarde van € 1 geeft de nominale rente aan dat er ieder jaar een coupon van € 40 wordt uitbetaald.
Periode12 maanden
Datum berekening2009-05-07Het formaat van de datum waarop we het waarde willen berekenen is JJJJ-MM-DD.
Aflosdatum2020-01-01
Rente vooraf of achterafachterafBij vrijwel alle obligaties wordt er aan het einde van elke periode rente betaald.
Nominale waarde1Samen met de nominale rente van 4000% geeft de nominale waarde aan dat er ieder jaar een coupon van € 40 wordt uitbetaald. Hoe hoger de nominale waarde hoe slechter de schatting van het rendement.
Rendement of waarde berekenenRendementSelecteer wat je wilt berekenen
Beurswaarde337
Tel coupon rente bij beurswaardeAangevinktHangt ervan af of de lopende couponrente bovenop de beurswaarde wordt gezet bij de afwikkeling van de trade.

Het resultaat in veld Rendement is nauwkeuriger naarmate de waarde in veld Huidige waarde coupons beter overeenkomt met de opgegeven waarde in veld Beurswaarde.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:43