Bruto maandlasten van een hypotheek
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
dinsdag, 12 februari 2008 21:08

Dit is een voorbeeld voor de leningen calculator. Dit voorbeeld vergelijkt aflossingsvrije, lineaire and annuïteiten hypotheken met elkaar. Zie ook het voorbeeld om de effectieve rente van een spaar- of beleggingshypotheek te berekenen.

Stel je wilt een huis kopen van € 300000. Je wilt dit huis zo snel mogelijk aflossen, en in ieder geval binnen 20 jaar. Er zijn weinig kosten aan de hypotheek verbonden: alleen één procent afsluitkosten. Bij betaling vooraf per maand rekent de bank een rente een nominale rente van 5% per jaar. Als de bank een effectieve rente opgeeft waarbij dan de kosten niet meegerekend worden dan kan die effectieve rente omgerekend worden met de nominale rente calculator.

Om nu de bruto maandlasten te berekenen vul je de volgende gegevens in in de leencalculator:

VeldWaardeUitleg
Netto geleend bedrag300Vul hier het te lenen bedrag in, zonder de kosten.
Nominale rente5
Periodieke betalingLaat dit veld leeg om aan te geven dat de bruto maandlasten berekend moeten worden.
Aantal perioden20*12 (maanden)De schuld moet binnen 20 jaar afgelost zijn, dit is 20*12 maanden.
Restschuld0Na twintig jaar mag er geen restschuld over zijn.
Tijdsstip rentebetalingvoorafDe termijnen moeten aan het begin van iedere maand binnen zijn.
Kosten vooraf0.01*300De bank rekent 1% afsluitkosten.

Als je daarna op Bereken klikt zie je onderaan de maandlasten voor respectievelijk een lineaire hypotheek, voor een annuïteitenhypotheek en voor een aflossingsvrije hypotheek. Mocht je de berekende maandlasten te gortig vinden dan kun je vervolgens de voor jou maximaal draagbare bruto maanlasten invullen. Als je dan het veld voor de restschuld leeg laat dan zie je hoeveel je na twintig jaar te kort komt. In plaats van de restschuld kun je ook het aantal perioden leeg laten en een nieuw, groter, aantal perioden berekenen.

Stel je weet dat je de komende 20 jaar ieder jaar ongeveer 2% meer gaat verdienen. Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het maandbedrag van je hypotheek ieder jaar met 2% te verhogen. In dat geval kun je met de geïndexeerde annuïteiten calculator een schatting maken van de looptijd.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 11:19