Hoe lang kan ik van mijn geld leven ?
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
dinsdag, 12 februari 2008 21:16

Dit is een voorbeeld van het gebruik van de annuïteitencalculator met indexatie. Een ander voorbeeld bij deze calculator gaat over het berekenen van de waarde van een inflatie- of welvaartsvast pensioen.

Stel je hebt € 200000 en en je wilt weten hoe lang je daarvan kan leven. Dit geld staat op de bank tegen 4 % rente en de inflatie is 2.5 %. Je kosten van levensonderhoud zijn € 1500 per maand en die nemen gelijk toe met de inflatie. Je moet dan het volgende invullen in de calculator:

VeldWaardeUitleg
Huidige waarde200Vul hier het beginkapitaal in.
Rente (%)4Vul hier de rente in die je op je kapitaal maakt. Deze rente moet groter zijn dan de inflatie, zie hieronder.
Periodieke inleg1.5Vul hier de maandelijkse kosten van levensonderhoud in.
Aantal periodenLaat dit veld leeg om aan te geven dat dit aantal maanden juist berekend moet worden..
Indexatie inleg (%)2.5Vul hier het inflatiepercentage in voor de kosten van levensonderhoud. Dit percentage moet kleiner zijn dan de rente.

Click tenslotte op Bereken en je ziet onderaan de pagina hoeveel maanden je van je geld kunt leven.

Een interessante vraag is hoeveel geld je nodig hebt om tot in de eeuwigheid in je levensonderhoud te voorzien. Dan heb je zeg maar genoeg geld voor jezelf, voor je kind, voor zijn of haar kind, etc. Als je dit wilt weten dan laat je het veld Huidige waarde leeg. Bij het aantal perioden zou je een groot getal kunnen in vullen. In plaats daarvan kun je beter 0 voor het aantal perioden invullen: deze calculator zo gemaakt dat er met oneindig veel perioden wordt gerekend als je 0 voor het aantal perioden opgeeft. Net als bij de vorige berekening moet het inflatiepercentage kleiner dan het rentepercentage zijn.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 11:15