Inflatievast pensioen
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
dinsdag, 12 februari 2008 21:20

Met de geïndexeerde annuïteiten calculator kan de tegenwaarde van een inflatie of welvaartsvast pensioen, een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een andere geïndexeerde uitkering worden berekend. Een ander voorbeeld bij deze calculator gaat over hoe lang je kunt leven van een bepaald bedrag.

Stel dat je inschat dat je nog 20 jaar van je pensioen kan genieten. Verder stijgt het pensioen gemiddeld met 2% per jaar. Om in dat geval de waarde van je pensioen te berekenen moet je het volgende in vullen in de calculator:

KolomWaardeUitleg
Huidige waardeLaat dit veld leeg om aan te geven dat het berekend moet worden
Rente (%)6Vul hier de marktrente in, voor een 20 jarige lening. Deze rente moet groter zijn dan de indexatie van de inleg eronder.
Periodieke inleg1200Vul hier het maandelijkse pensioen in.
Aantal perioden12*20Twintig jaar telt 12*20 maanden. Als er 0 perioden wordt ingevuld dan betekent dit oneindig veel perioden.
Indexatie inleg (%)2Percentage waarmee het pensioen jaarlijks stijgt. Dit percentage moet kleiner dan het rentepercentage zijn.

Stel dat je pensioenfonds de tegenwaarde opgeeft op b.v. een jaarlijks overzicht. Dan zou je kunnen berekenen welk rentepercentage dan zou overeenkomen met je eigen geschatte levensverwachting. In dat geval vul je de tegenwaarde van het pensioenfonds in, en laat je het vakje voor het rentepercentage leeg.

De mensen die zelf voor hun pensioen sparen willen juist weten hoeveel ze dan maandelijks te besteden zullen hebben. Zij vullen bij Huidige waarde het gespaarde bedrag in en laten het vak Periodieke inleg leeg.

Laatst aangepast op donderdag, 03 juni 2010 21:54