Rendement van een obligatie
Financieel - Voorbeelden financiele calculators
donderdag, 29 mei 2008 06:24

Dit is een voorbeeld bij de obligatiecalculator. Zie ook de gebruiksaanwijzing en het marktwaarde voorbeeld.

Stel de overheid geeft op 15 januari 2000 een obligatie uit met een nominale waarde van € 1000 en een halfjaarlijkse rente van 3%. De obligatie wordt afgelost op 15 januari 2015. Op 2 mei 2008 is de koers van de obligatie € 1008. De koper van de obligatie moet verder de couponrente over de lopende periode bovenop de beurskoers betalen. De vraag is nu wat op 2 mei 2008 het rendement van de obligatie is.

Om dit rendement te berekenen voer je de volgende waarden in de calculator:

VeldnaamWaardeOpmerking
Nominale rente6Drie procent nominale rente per half jaar is 6% per jaar.
Periode6 maandenEr wordt iedere 6 maanden rente betaald.
Datum berekening2008-05-02Het formaat van de datum waarop we het rendement willen berekenen is JJJJ-MM-DD.
Aflosdatum2015-01-15Ook het formaat van de aflosdatum is JJJJ-MM-DD. Uit de Aflosdfatum en de Periode volgen de datums waarop er rente wordt betaald.
Rente vooraf of achterafachterafBij vrijwel alle obligaties wordt er aan het einde van elke periode rente betaald.
Nominale waarde1000Het bedrag dat aan het einde van de looptijd bovenop de couponrente wordt terugbetaald.
Rendement of waarde berekenenRendementSelecteer wat je wilt berekenen
Beurswaarde1008Waarde obligatie op de datum van de berekening.
Tel couponrente bij beurswaardeaangevinktDoorgaans moet bij het verhandelen van obligaties de couponrente over de lopende periode los van de beurskoers verrekend worden.

De calculator berekent met bovenstaande gegevens een rendement van 5.94 % per jaar. Verder moet er voor elke gekochte obligatie € 17.64 bovenop de beurskoers betaald worden. Als er na het doen van de berekening in veld Rendement of waarde berekenen "waarde" wordt aangevinkt dan verschijnt onderin het bedrag € 1025.63 dat in het totaal voor de obligatie betaald moet worden.

Tenslotte is de Modified Duration 5.22. Dat wil zeggen dat voor de koers van de obligatie 5.22 keer zo snel daalt als de rente stijgt. Dus als in de berekening het rendement met een procent stijgt dan daalt de koers van de obligatie met ongeveer 5%.

Als het effectief rendement van een obligatie veel lager is dan de nominale rente, dan kan de obligatie vaak vervroegd worden afgelost. In dat geval is de koers dus ruim boven de nominale waarde van de obligatie.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:57