Beleggingsportefeuille samenstellen
Financieel - Beleggen
maandag, 27 april 2009 18:52

Dit is een voorbeeld voor de Handelssimulator. Stel je hebt een bedrag, bijvoorbeeld 400000 euro en wilt daarmee gespreid beleggen op de beurs. Je besluit te beleggen in vastgoed, grondstoffen, obligaties en technologiefondsen. Van elke beleggingscategorie besluit je de twee beste bedrijven te kopen. Zo kom je dus uit op een beleggingsportefeuille met 8 verschillende aandelen.

Natuurlijk koop je niet alle aandelen ineens, het is immers beter om te wachten op goede koopkansen. Eerst stijgt de rente flink, en je grijpt dat moment aan om de obligatiefondsen te kopen. Daarna gaan de vastgoed omlaag en koop je die dus. Vervolgens koop je de grondstoffenfondsen en daarna de technologiefondsen. Ondertussen keert het tij en denk je dat de rente weer omlaag gaat. Dus verkoop je de obligaties maar weer eens. Tegelijkertijd lees je dat de vooruitzichten voor de nutsbedrijven zo goed zijn. Dus koop je in plaats van de obligaties de beste twee nutsbedrijven, een extra beleggingscategorie dus.

Je hebt verder ook stock dividend gekregen bij één van de vastgoedfondsen. De rente op je liquide saldo heeft de obligaties gevolgd: deze is omhoog gegaan van 6 naar 7%.

Na twee jaar wil je het eindsaldo en de verdeling over de categorieën weten. Dus voer je op die datum nog de koersen van elk fonds in je beleggingsportefeuille in.

De lijst met transacties staat in het veld hieronder. Deze gegevens kun je in tab Invoer van HTML van de Handelssimulator knippen en plakken en vervolgens kun je de calculator met deze gegevens vullen.

Bij al deze transacties is de aanname dat er per transactie een vaste provisie van € 10 betaald moet worden. De verborgen kosten door de spread zijn ook meegenomen in de berekening. Zoals uit de resultaten te zien is vormen deze kosten in dit geval maar een miniem percentage van het belegde bedrag.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:45