Waarde en rendement zero coupon obligatie
Financieel - Beleggen
dinsdag, 12 mei 2009 11:07

Met het volgende voorbeeld kun je de waarde en het rendement van een zero coupon obligatie berekenen. Dit voorbeeld maakt gebruik van de obligatiecalculator.

Een zero coupon obligatie is een obligatie die geen rente geeft. Je koopt een dergelijke obligatie dan ook beneden de nominale waarde. Een dergelijke obligatie wordt ook wel Bullet of Zerobond genoemd.

Stel je ziet op 2009-05-14 een zero coupon obligatie met een nominale waarde van € 1000. De obligatie wordt verhandeld op de beurs tegen 900 euro en wordt op 2012-12-31 afgelost. De vraag is dan hoeveel het rendement, de yield to maturity, van deze obligatie is.

Om dit uit te rekenen vul je de volgende gegevens in de obligatiecalculator:

VeldnaamWaardeOpmerking
Nominale rente0Er wordt geen rente uitgekeerd, want het is een zero coupon bond
Periode12 maandenJe kunt hier invullen wat je wilt, er wordt namelijk toch geen rente uitgekeerd. Als je een andere waarde dan 12, 6 of 3 maanden invult dan zitten er kleine afrondverschillen in het resultaat.
Datum berekening2009-05-14Het formaat van de datum waarop we het rendement willen berekenen is JJJJ-MM-DD.
Aflosdatum2012-12-31Ook het formaat van de aflosdatum is JJJJ-MM-DD.
Rente vooraf of achterafachterafJe kunt hier invullen wat je wilt, er wordt namelijk toch geen rente uitgekeerd.
Nominale waarde1000Het bedrag dat aan het einde van de looptijd bovenop de couponrente wordt terugbetaald.
Rendement of waarde berekenenRendement
Beurswaarde900Waarde obligatie op de datum van de berekening.
Tel couponrente bij beurswaardeaangevinktJe kunt hier invullen wat je wilt, er wordt namelijk toch geen rente uitgekeerd.

Click tenslotte op Bereken. Het berekende rendement verschijnt in veld Rendement. Merk daarbij op dat de rentegevoeligheid van dit soort obligaties groot is: de Modified Duration is groot.

Met dezelfde calculator kun je ook de waarde berekenen. Je vult dan het rendement in in plaats van de waarde. De prijs waartegen dit soort obligaties meestal op de beurs verhandeld worden, verschijnt in veld Waarde zonder lopende couponrente. De totale waarde komt te staan in veld Waarde inclusief lopende couponrente.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juni 2009 09:43